Zoeken

05 -07-2018

Blog | 5 redenen om ook in consumentenmedia aan b2b-PR te doen

05 -07-2018

Blog | 5 redenen om ook in consumentenmedia aan b2b-PR te doen

PR voor b2b en b2c; het lijken soms twee aparte vakken. In zekere zin zijn ze dat ook, met andere doelgroepen en media. Maar een b2b-publiek bereiken, dat doen we nu eenmaal via b2b-media, toch?

Ja en nee. Ook al is de vakpers voor de meeste b2b’ers een onmisbaar PR-wapen, ze is zeker niet het enige. Daarom: vijf redenen om als b2b-communicatieprofessional ook de consumentenmedia te omarmen.

De vakmedia staan onder druk.

In de hele Benelux zien we de spoeling dunner worden. zijn b2b-media in heel wat vakgebieden dun gezaaid. Allemaal zoeken ze – terecht – manieren om het voortbestaan van hun blad te verzekeren. Zelfs als je met ijzersterke content zwaait, koppelen veel verticals die redactionele inhoud tegenwoordig aan een commerciële investering. Een realiteit waar we bij LVTPR onze b2b-klanten mee hebben leren omgaan, maar waardoor die klanten wel keuzes moeten maken. Consumentenmedia daarentegen hebben onafhankelijke redacties waar toffe, verrassende of vernieuwende content zeker een kans maakt. Als je het écht goed aanpakt tenminste, met een maatschappelijk relevante en niet-commerciële insteek.

In consumentenmedia kun je creatiever omspringen met communicatie.

Je kunt je messaging op een originelere manier laden in een bredere maatschappelijke context, terwijl je in vakmedia dan weer dieper op de zakelijke en technische informatie kan ingaan. Zo kan je in beide medialandschappen samen een breder beeld van je bedrijf en zijn diensten schetsen.

Beslissingsnemers denken – deels – als consumenten.

Grote bedrijfsaankopen gebeuren natuurlijk in een heel andere setting dan in de privésfeer, tenzij je thuis ook zo’n vervelende procurement-afdeling hebt natuurlijk. Maar toch: de basiscriteria die ons als privépersoon drijven naar keuze A of B, zijn ook die van de professionele beslissingsnemer. Vertrouw ik deze leverancier? Geloof ik dat hij mijn probleem gaat oplossen? Biedt hij de beste prijs-kwaliteitverhouding? Beslissingsnemers zijn dus vatbaar voor dezelfde soort argumentatie en tone of voice als consumenten.

Ook beïnvloeders zijn belangrijk.

Wellicht heeft ook jouw b2b-product een impact op het werk en/of het privéleven van de werknemers van je klanten. Smartphones, sanitaire hygiëne, werkkledij, bureaumateriaal, bedrijfswagens, fruitleveringen… De lijst is eindeloos. Idem voor diensten: lonen die te laat worden gestort bijvoorbeeld, of die norse schoonmaakploeg die de bureaus niet grondig schoonmaakt – reken maar dat het allemaal over de tong gaat aan de koffiemachine. De medewerkers van jouw doelgroep zijn dus echte

Beslissingsnemers lezen ook gewoon de krant.

Ook hén bereik je dus via deze weg.

Je weet nu waarom de consumentenmedia niet mogen ontbreken in je b2b-strategie, maar nog niet hoe je dat doet. Er komen natuurlijk heel wat do’s en don’ts bij kijken, waarover we je met plezier meer vertellen tijdens een gesprek.

– door Johan De Ost, senior communications consultant en content creator (België)