Zoeken

28 -08-2017

Blog | PR & virtual reality (VR): vier manieren om VR in te zetten als PR-tool voor B2B-communicatie

28 -08-2017

Blog | PR & virtual reality (VR): vier manieren om VR in te zetten als PR-tool voor B2B-communicatie

Recent kondigde Oculus aan dat het in 2018 een losse VR-bril gaat leveren voor 200 dollar. Weer een nieuwe stap in het hotte VR-hoofdstuk. Virtual Reality (VR) – al dan niet in combinatie met Augmented Reality (AR) – is ‘hot and happening’ – ook in PR.  De steeds goedkopere VR-brillen dragen daar sterk aan bij. Zette in 2015 nog slechts 13,8 procent van de PR-bureaus VR in [1], in 2016 wilde ruim de helft van de PR-bureaus hier mee aan de slag. VR werd voor ons in het najaar van 2016 echt reality, toen wij voor onze klant Kingspan Insulation een VR-campagne ontwikkelden.  Wij zijn echt niet meer enigen die zich realiseren dat B2C- en B2B-klanten op zoek zijn naar virtuele ervaringen. Niet zo gek ook: VR heeft het potentieel om PR levendiger én spannender te maken dan ooit. Denk alleen al aan het ontwerpen van een branded VR-bril voor in bijvoorbeeld een perskit of goodiebag. Voor B2B-bedrijven biedt VR verschillende kansen. Daarom: vier manieren om VR in te zetten als PR-tool voor B2B-communicatie:

 1. Rondleiding door je bedrijf
  Stel je voor: je neemt klanten of journalisten mee op een virtuele rondleiding van de CEO door je fabriek of kantoor. De brildragende bezoeker waant zich aanwezig in het bedrijf en de ervaring voelt persoonlijk. Zo’n echte ‘kijk in de keuken’ op afstand draagt bij aan een innovatief en transparant bedrijfsimago.
 2. Uitnodiging
  Nodig journalisten, medewerkers of relaties op een verrassende manier uit voor een evenement met een VR-uitnodiging (en -bril). Geef zo een originele preview en maak de genodigden enthousiast en nieuwsgierig om aanwezig te zijn.
 3. Productdemonstratie
  Producten in de B2B-sector zijn vaak complex en daardoor lastig in beeld te brengen. Dankzij een virtuele omgeving waarin journalisten of potentiële kopers de voordelen van nieuwe producten zelf ervaren, is dat beter mogelijk.
 4. Animatie
  Om de verschillende toepassingen van een dienst of product in beeld te brengen kan een animatie uitkomst bieden. Dankzij een geanimeerde VR-ervaring is in beeld te brengen hoe iets er in een bepaalde (digitale of fysieke) omgeving uitziet en hoe dit is in te passen in bestaande omgevingen of systemen.

Let wel op en denk niet te makkelijk over het gebruik van VR. Het is niet doeltreffend enkel en alleen omdat het nieuw is. Houd altijd in je achterhoofd welke boodschap je wilt overbrengen en hoe je die visualiseert. Is een meerdimensionale ervaring wel noodzakelijk? Bedenk goed of VR inderdaad het meest geschikte medium is. Zo ja, dan kun je aan de slag!

[1] Bron: Capitola VR