Zoeken

22 -05-2017

Blog | Vergroot je kans op een baan in PR of communicatie: 13 tips

22 -05-2017

Blog | Vergroot je kans op een baan in PR of communicatie: 13 tips

Als werkgever ben je altijd op zoek naar het schaap met de vijf poten. In de PR-sector zelfs liefst eentje met zes of zeven. Als je als werknemer of nieuwe toetreder op de markt onderscheidend wilt zijn, is het dus belangrijk dat je al iets van die veelzijdigheid hebt laten zien. Een sollicitatiebrief is vrijwel altijd de eerste stap naar een nieuwe baan. Ook als je zoekt naar een baan in PR of communicatie. Maar er zijn meer mogelijkheden om de kans op werken in de communicatiesector te vergroten – daarbij gaat het me niet zozeer om personal branding (daar lees je al zo veel over). Het gaat me meer om de initiatieven die je zelf kunt nemen. Dingen waar ik zelf op let als ik een sollicitant screen, of aan tafel heb. Studenten, afgestudeerden en mensen op zoek naar hun tweede baan kunnen hier misschien hun goed mee doen. Kortom, dertien extra tips om je kansen op een baan in de communicatie te vergroten. Een baan bij LVTPR bijvoorbeeld.

1. Je bent wie je kent

Houd er rekening mee dat werkgevers jouw naam intikken op Google. Heb je weinig connecties met anderen? Geen journalisten of andere belangrijke personen in je LinkedIn-netwerk en wel werkervaring? Dat zegt wel iets over je netwerk en vorderingen in het vakgebied.

2. Volg de markt

Niemand houdt je tegen om belangrijke communicatiemensen en -groepen te volgen op bijvoorbeeld Twitter. Media, journalisten, bureaus, deskundigen; je bent geïnteresseerd en wilt op de hoogte blijven. Een werkzoekende communicatiedeskundige die ons volgt op Facebook, Twitter, LinkedIn en Instagram heeft overigens direct de aandacht.

3. Laat zien wat je vindt

Overtuig potentiële werkgevers dat je ook in staat bent een eigen visie te vormen. Doe mee in interessante LinkedIn-discussies. Volg nieuwsbronnen via Twitter. En bezoek PR- en social media-bijeenkomsten om kennis over het vak op te doen en mensen te leren kennen die je later kunt benaderen.

4. Lees over het vak

Communicatie verandert voortdurend. Daarmee zeg ik niets geks. Het voordeel: er is een vrijwel continue stroom aan artikelen en boeken die je vertellen hoe het zit. Nu is lang niet alles nuttig, maar door zo nu en dan wat te lezen vorm je jezelf wel een mening. Een mening die je bij een eventuele sollicitatie best mag ventileren.

5. Werk aan extra vaardigheden tijdens je studie

Weet je al tijdens je studie welke kennis belangrijk is voor een baan in PR of communicatie? Hoe gek het ook klinkt – de universiteit is het goedkoopste opleidingsinstituut dat er is. Maak er dan ook gebruik van. En kies ook vooral vakken waarin je leert hoe je kunt schrijven of wat de rol van marketing is bij PR en communicatie.

6. Kies een relevante stage

De baan van je dromen al in je hoofd? Probeer dan ook een stage te kiezen die hiermee in lijn ligt. Elke relevante werkervaring telt mee bij je sollicitatie. Uit eigen ervaring weet ik dat je kansen vergroten als je stage hebt gelopen bij een vergelijkbaar bureau.

7. Vergeet vrijwilligerswerk niet

Te laat voor een stage, maar wel werkloos? Overweeg dan vrijwilligerswerk boven een stage. Die laatste schept vaker verkeerde verhoudingen dan dat het daadwerkelijk iets oplevert. Veel bureaus kiezen voor een stagiair omdat ze dan goedkope arbeidskracht vergaren, maar vergeten daarbij vaak jouw belang. Een vrijwilligersorganisatie kan altijd hulp gebruiken. En het is goed voor je cv. Zelf was ik in mijn vrije tijd nauw betrokken bij een sportbond, maar denk ook aan de plaatselijke voedselbank, scholen of zorginitiatieven.

8. Oefen je schrijfkunsten

Een vlotte pen is een belangrijke eigenschap voor een communicatieprofessional. Laat elke ervaring die je hierin kunt opdoen niet liggen. Start een blog, gebruik social media of schrijf voor LinkedIn-groepen.

9. Toon bereidheid te verhuizen als dat nodig is

Natuurlijk, dicht bij je werk wonen is altijd een voordeel. Maar als je meer dan vijftig minuten reistijd weg woont, leg ik toch vaak de brief opzij. Tenzij je meldt dat je bereid bent te verhuizen. Ik heb meegemaakt dat de beste kandidaat te ver weg woonde. Achteraf ben ik blij dat zijn bereidheid om te verhuizen in de brief stond, want deze persoon is het uiteindelijk wel geworden.

10. Leer je nieuwe werkomgeving kennen

Communicatie- en PR-bureaus communiceren zelf ook. Dat zal je niet verbazen. Als je je nieuwe werkomgeving wilt leren kennen, volg dan alle externe communicatie zoals blogs, Facebook, persberichten, personen en jaarverslagen. Doe dit niet alleen vlak voor je gesprek, maar begin er op tijd mee. Hoe meer je het speelveld leert kennen, hoe beter je straks een verschil kunt maken.

11. Zorg ervoor dat je opvalt

Zorg dat je wordt opgemerkt. Recruiters en managers; het zijn ook maar gewoon mensen. Als je interesse in een baan hebt, waarom bel je dan niet gewoon een keer voor een vraag of om erachter te komen of er een match is? Sollicitanten met relevante vragen vallen op. Ik maak er zelf altijd een positieve aantekening van.

12. Blijf bijleren

Juist als je thuis zit, is het een perfect moment om weer eens een cursus te volgen of een studieboek op te pakken. Als je straks werkt heb je er veel minder tijd voor. Bezoek bijvoorbeeld Lynda.com of een andere interactieve cursussite om te werken aan jouw skills op het gebied van bijvoorbeeld WordPress, AdWords, Photoshop, PowerPoint, presenteren en vergaderen. Al deze kennis staat nog goed op je cv ook.

13. Denk als je toekomstig werkgever

Verplaats je eens in je toekomstig werkgever. Wat heeft hij eigenlijk nodig en hoe kun jij daaraan voldoen? Er zijn naast deze tips vast nog meer dingen waarmee je kunt opvallen.

Bovenstaande opmerkingen en tips komen vanuit mijn twintigjarige ervaring in het interviewen en selecteren van mensen. Er zijn ongetwijfeld recruiters die nog veel meer punten kunnen toevoegen. Mij gaat het erom dat je beseft dat je zelf de controle hebt over je eigen carrière. Een carrière die wellicht begint bij LVTPR: bekijk hier maar eens onze huidige vacatures. Wie weet zie ik je binnenkort wel op een van onze recruitments!

Charly Lammers van Toorenburg
CEO LVTPR