Zoeken

Lancering Facebook Community City Guide

Facebook

360°-campagne voor Facebook

Lancering Facebook Community City Guide

Facebook

360°-campagne voor Facebook

2020 zou een mooi jaar worden voor Rotterdam, als host van het Eurovisie Songfestival. Helaas gooide COVID-19 roet in het eten: alle festiviteiten werden geannuleerd en de stad werd afgesloten. Het aantal internationale toeristen bereikte een dieptepunt en ondernemers hadden het zwaar te verduren. In een tijd als deze was het relevanter dan ooit om de kracht van lokale community’s en de positieve impact van Facebook te laten zien. Daarom gingen wij aan de slag met een 360°-campagne voor de lancering van de Facebook Community City Guide Rotterdam: de eerste Nederlandse stadsgids die volledig tot stand is gekomen in samenwerking met lokale Rotterdamse Facebook-groepen en hun beheerders.

We hielden het ondernemers- en mediasentiment nauwlettend in de gaten. Daardoor konden we de Facebook Community City Guide Rotterdam lanceren op het moment dat Rotterdam klaar was weer open te gaan en ondernemers in de startblokken stonden om de verloren omzet in te lopen. Zo kon Facebook een steentje bijdragen en mensen helpen de stad te herontdekken, met een spotlight voor de lokale ondernemershelden en de (verhalen van) de geselecteerde Rotterdamse Facebook-groepsbeheerders.

De campagne voor de City Guide bestond uit verschillende onderdelen, uiteraard te beginnen met het uitschrijven, redigeren, vormgeven en drukken van de gids zelf, waarvoor we onder andere samenwerkten met onze contentpartner Contentbureau. Hiervoor gebruikten we onder andere schetsen van Jeffrey de Bruin van Urban Sketchers Rotterdam. Tegelijkertijd gingen we aan de slag met een uitgebreide perslobby, inclusief pers- en influencermailing met lokale items en lekkernijen van de bedrijven die in de gids aan bod kwamen, en zetten we een persdag op touw voor persfoto’s en speeddates met journalisten.

Om nog meer aandacht voor de gids te creëren, lanceerden we ook een twee weken durende out of home-campagne in het centrum van Rotterdam, bestaande uit acht posters met daarop acht groepsbeheerders die bijdroegen aan de City Guide. Daarnaast gingen we een samenwerking aan met lokale toeristenorganisatie Rotterdam Partners (inclusief een social-campagne op hun kanalen), startten we op Facebook een social-campagne met verhalen en tips vanuit de lokale Facebook-groepen, regelden we een 1/1 printpagina in AD Rotterdam op de dag van de lancering én lieten we ‘Recommended by the Facebook Community City Guide’-deurstickers maken voor alle mkb’s uit de gids.

Kortom, we zaten niet bepaald stil, en niet voor niks: onze inzet leverde overtuigende resultaten op. Zo realiseerden we ruim dertig kwaliteitspublicaties in tier 1-titels én kwam de campagne in een tv-uitzending van OpenRotterdam. Het totale bereik was ruim twaalf miljoen, en dan tellen we de één miljoen impressies van de social-campagne nog niet eens mee. Bovendien was de gids binnen twee maanden helemaal op. Gelukkig is-ie online gewoon nog te bekijken.

Maar ook buiten de cijfers om kwam er veel moois voort uit de campagne. Zo werden de beheerders van de Facebook-groepen overspoeld met positieve reacties (onder meer de expositie van Jeffrey de Bruin was veel drukker bezocht dan hij had verwacht, dankzij de gids). En er ontstond een duurzame samenwerking tussen Facebook en een van de groepsbeheerders uit de gids: hij ontwikkelde onder meer een header voor de maandelijkse consumenten- en businessnieuwsbrief van Facebook. Als kers op de taart werd het project genomineerd voor de prestigieuze SABRE Award én de European Excellence Award. Van die laatstgenoemde haalde de 360°-campagne voor de Facebook City Community Guide Rotterdam de top drie van de awards in de categorie Technology & Consumer Electronics, de SABRE wordt op 9 juni bekend gemaakt. Trots!

MISSCHIEN BEN JE OOK GEÏNTERESSEERD IN DEZE CASES: