Zoeken

Op de barricades voor IBD-patiënten

Takeda

GEINTEGREERDE CAMPAGNE MET VERBORGEN CAMERA

Op de barricades voor IBD-patiënten

Takeda

GEINTEGREERDE CAMPAGNE MET VERBORGEN CAMERA

Dringend moeten, maar geen toegang hebben tot een toilet. Een ongemak voor de meeste mensen, maar een drama voor IBD-patiënten. Met hun toiletpas zouden mensen met deze chronische darmaandoening toegang tot alle toiletten moeten krijgen. Maar in de praktijk wordt die toegang hen nog vaak geweigerd.

Farmabedrijf Takeda – dat de IBD-patiëntenverenigingen CCV-vzw en Association Crohn-RCUH steunt – vroeg LVTPR een campagne uit te werken om dit brede maatschappelijke probleem op de radar te zetten. Met twee concrete doelen: de toiletpas wettelijk afdwingbaar maken en deze onzichtbare ziekte zichtbaar te maken voor het grote publiek.

LVTPR pakte uit met een geïntegreerde campagne, gebouwd rond een confronterende video en een petitie. Met een verborgen camera legden we vast hoe IBD-patiënten in winkels en horeca-gelegenheden de toegang tot de toiletten werd geweigerd. Zelfs wanneer ze de ernst van hun aandoening uitlegden en hun toiletpas toonden. De video werd gepubliceerd op een webpagina waar bezoekers meteen de petitie voor de afdwingbaarheid konden ondertekenen.

De actie werd gelanceerd met een uitgebreide social campagne vanop de patiëntenplatformen Wij Hebben Crohn en Wij Hebben Colitis, die veel traffic naar de webpagina genereerde. En dankzij een uitgebreide PR-lobby berichtten een groot aantal Belgische kranten en de TV-zenders VTM, VTM en RTBf over de actie. Uiteindelijk ondertekenden 13.000 mensen de petitie. Ook kwam er een golf van verontwaardigde én hoopvolle reacties op gang van het algemene publiek, politici en diverse bekende Belgen (waaronder Philippe Geubels).

De resultaten overtroffen ruimschoots de verwachtingen: niet alleen kwam er een landelijke discussie op gang, ook de politieke wereld werd met de neus op de feiten gedrukt en verschillende andere patiëntenverenigingen sprongen mee op de kar. In die mate dat de partners as we speak de verdere scope van het project naar boven bijstellen. Wordt vervolgd…

 

Voor meer info over de IBD-aandoeningen: www.wijhebbencrohn.be en www.wijhebbencolitis.be.

In 2017 werkte LVTPR deze campagne uit voor Vluchtelingenwerk Vlaanderen, rond een ander heet maatschappelijk hangijzer: de opvang van vluchtelingen. Ons PR-bureau sleepte er een prestigieuze Sabre Award mee in de wacht.

MISSCHIEN BEN JE OOK GEÏNTERESSEERD IN DEZE CASES: