Zoeken

Opening LEGO flagshipstore Kalverstraat

LEGO

Winkelopening

Opening LEGO flagshipstore Kalverstraat

LEGO

Winkelopening

In 2019 werd de beroemdste winkelstraat van Nederland – de Kalverstraat in Amsterdam – een unieke winkel rijker. LEGO opende daar namelijk een flagshipstore, na wereldsteden als Londen, New York, Parijs en Shanghai. Hoe die winkel er precies uit ging zien? Dat bleef top secret. Zeker was wel dat deze Amsterdamse store een eigen tintje kreeg: fans kunnen er terecht voor een interactieve speelbeleving, geïnspireerd op de Nederlandse cultuur, iconen en innovaties. Dat moest het hele land natuurlijk weten. En daarom vroeg LEGO ons om de grootse, feestelijke opening op 29 november onder de aandacht te brengen bij, tsja, iedereen eigenlijk!

Het idee: een communicatietraject van meerdere maanden voorafgaand aan de opening, met zoveel mogelijk teasers. Dat begon met het uitsturen van een persbericht waarin de komst van de store werd aangekondigd. En met succes: meerdere landelijke media publiceerden het nieuws. Daarna volgden meerdere teasers. Voor een daarvan lieten we ons inspireren door de eeuwenoude Nederlandse schilderkunst, die ook specifiek is voor de Amsterdamse LEGO-store. Verschillende bekende schilderijen uit de zestiende eeuw kregen er namelijk een plekje, waaronder die van Marten en Oopjen van Rembrandt. LEGO maakte ook nog eens twee levensgrote LEGO-versies van het echtpaar. Met nog maar een week te gaan tot de opening maakten we het publiek nog nieuwsgieriger door het stel rond te rijden door Amsterdam in een mobiele showroom. Het Parool speelde daarop in met een mooi artikel.

En toen was daar de dag van de opening. Voordat het grote publiek de winkel kon ontdekken, nodigden we eerst lifestyle-, kids- en nieuwsmedia uit voor een exclusieve toer. Dertig journalisten kregen persoonlijk uitleg van de bouwers én de kans om de perfecte fotospot te vinden – de hele Kalverstraat stond namelijk al vol met ongeduldige LEGO-fans. En we boden de nieuwsmedia aan om voor achtergrondverhalen in gesprek te gaan met Claus Flyger Pestrup, Executive Vicepresident LEGO Retail, en Victor Saeijs, directeur LEGO Europa. Het resultaat: onder andere een uitgebreid verhaal in Metro mét teaser op de voorpagina. En ook NOS, AD, NU Junior, JM Ouders, De Telegraaf en NH nieuws besteedden volop aandacht aan de opening van de flagshipstore.

In onze communicatiestrategie ontbrak ook de inzet van mommy influencers niet – dé manier om moeders van jonge LEGO-fans te bereiken. Maar die hebben andere behoeften dan de media en daarom organiseerden we voor hen iets heel anders. De dag na de opening ontvingen we 25 van deze influencers met hun kinderen voor een exclusieve speelochtend in de winkel. Omdat de store voor het gewone winkelend publiek gesloten was, hadden ze alle tijd om bijvoorbeeld een gepersonaliseerd LEGO-poppetje maken, in de LEGO-bakfiets op de foto te gaan en te varen met een LEGO-bootje over de LEGO-grachten. Met een mooie ervaring rijker en een goedgevulde goodiebag gingen onze gasten naar huis. De socialmediaposts en Instagram Stories na afloop van deze ochtend leverden een totaal bereik op van 1.269.308 views. Tel dat op bij alle media-aandacht en we kunnen wel stellen dat we de doelstelling van LEGO behaald hebben!

MISSCHIEN BEN JE OOK GEÏNTERESSEERD IN DEZE CASES: