Zoeken

Refugee Walk

Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Guerrilla-actie

Refugee Walk

Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Guerrilla-actie

Vluchtelingen leggen vaak lange afstanden af op zoek naar een thuis. Om het brede publiek te laten voelen hoe het is om zo lang onderweg te zijn, organiseert Vluchtelingenwerk Vlaanderen jaarlijks de Refugee Walk, een wandeltocht van veertig kilometer in het Vlaamse Nationaal Park Hoge Kempen. Vluchtelingenwerk Vlaanderen vroeg LVTPR om voor de tweede editie zo veel mogelijk aandacht te genereren.

In de aanloop naar de Refugee Walk bedachten we een guerrilla-actie die in heel Vlaanderen zou opvallen om zo veel mogelijk deelnemers – en dus geld – in te zamelen. We bezochten Mechelen, Brussel, Gent, Genk, Oostende en Leuven en kleedden daar bekende standbeelden aan als vluchteling. Dit om te laten zien hoe het is om plots je thuis te moeten achterlaten. Vluchtelingen laten in hun zoektocht niet alleen objecten achter, maar ook herinneringen, hoop en liefde. Met die boodschap wilden we mensen overtuigen om mee te wandelen of te sponsoren.

We maakten de guerrilla-actie extra zichtbaar door er een socialmediacampagne omheen te bouwen. Enerzijds door de actie te verspreiden op de kanalen van Vluchtelingenwerk Vlaanderen (owned). Anderzijds door in elke stad samen te werken met influencers. We vroegen hen het aangeklede standbeeld te delen op hun socialmediakanalen (earned). Dit leidde tot posts van onder meer Lize Feryn , Sean Dhondt, Eva Mouton, Lien Van De Kelder, Tom De Cock en Shades of Ghent.

De resultaten waren overweldigend. Vrijwel alle lokale en nationale media hebben over de actie bericht. Een interview met videoreportage op Radio 2, maar ook interviews op MNM, Studio Brussel, Q-Music & Joe FM. Daarnaast hebben we televisie-interviews gescoord met TV Limburg, ROB tv en TV Oost. Tot slot hebben vrijwel alle krantenredacties hier online of in print over bericht: Het Nieuwsblad, Het Belang Van Limburg, De Standaard, VRT NWS en Hln.be.

En de inschrijvingen? Die gingen direct de hoogte in. Net als de naamsbekendheid van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. O, en in nog geen twee weken tijd is het inzamelbedrag gestegen van 18.000 naar 33.000 euro. Zijn we best trots op!

MISSCHIEN BEN JE OOK GEÏNTERESSEERD IN DEZE CASES: