Zoeken

De politieke agenda beïnvloeden, ook dat kan met PR

Er zijn veel redenen waarom je iets op de politieke agenda zou willen zetten. Om een maatschappelijk probleem aan te kaarten bijvoorbeeld. Of om de rechten van je organisatie of sector te verdedigen.

Maar dat is niet zo eenvoudig…

Via de gangbare lobbykanalen vang je vaak bot, bijvoorbeeld omdat:

  • de politici die je nodig hebt, het enorm druk hebben en je topic zelfs hun bureau niet haalt
  • jouw issue te weinig kiezers aanspreekt (te niche, te lokaal, …)
  • het verhaal niet in het verlengde van de partijlijn ligt
  • het te controversieel is en dus een te groot risico
  • je wetgeving in vraag stelt die de regering net zo snel mogelijk wil doordrukken

Politieke aandacht kan je wel forceren via de publieke opinie

Door via klassieke en/of sociale media de druk te verhogen, kunnen de betrokken politici niet langer om jou en je boodschap heen. En dan is het plots in hún belang om in actie te schieten.

We spreken uit ervaring, want we realiseerden dit onder andere al voor de fotografiesector in hun strijd tegen broodroof door de federale overheid, voor de IBD-patïenten die de toiletpas wettelijk afdwingbaar wilden maken en voor Vinum et Spiritus’ strijd tegen dronken rijden.

Hoe wij jouw topic op de politieke agenda zetten?

Door eerst diep in jouw verhaal te duiken en de juiste research te doen. Wat is je precieze doelstelling en in welke maatschappelijke en mediacontext wil je die bereiken? Waar zit de nieuwswaarde van je verhaal? En – geloofwaardigheid is cruciaal – zijn alle boodschappen waterdicht? Vervolgens bepalen we een slimme PR-strategie en voeren we die tot in de puntjes uit met ijzersterke messaging. Meer tips lees je in deze blog.

–> Wil je de politiek wakker schudden over iets? Wil je wetgeving realiseren of net tegenhouden? Wat je doelstelling ook is, wij helpen je om de aandacht van de juiste policy makers te trekken. Contacteer ons voor meer informatie.

(*) Public Affairs en Public Relations : wat is het verschil?

Omdat beide termen verwarrend kunnen zijn voor mensen met minder ervaring in corporate communicatie, lichten we ze hier kort toe: het verschil zit hem vooral in de betrokkenen die je wil bereiken en de kanalen waarlangs je dat doet. Public Affairs probeert meestal rechtstreeks met beslissingnemers – meestal politici – invloed uit te oefenen op wetgeving of beleid. Bij Public Relations communiceer je doorgaans via openbare kanalen (de media, influencers, je eigen (social)-platformen, print, …) met al je relevante stakeholders (klanten, prospects, werknemers, buurtbewoners, de maatschappij, …).