Zoeken

07 -10-2019

BLOG | Met je opiniestuk in de media? 5 tips om dat mogelijk te maken

07 -10-2019

BLOG | Met je opiniestuk in de media? 5 tips om dat mogelijk te maken

Heb je met jouw organisatie ook de ambitie om als expert aanzien te worden in je sector? Gelijk heb je, want niks zet je corporate imago – en zo ook je product of dienst – sterker in de verf dan een heldere visie.Een van de sterkste tactics om je visie te verspreiden is een opiniestuk in de media. Maar hoe krijg je dat in godsnaam geschreven, laat staan gepubliceerd?

Je hebt wellicht al vaak bedrijfsleiders en -specialisten hun visie uit de doeken zien doen in de opiniepagina’s van een krant of weekblad. En misschien ook af en toe een ‘ik wou dat ik het was’-momentje gehad. Jouw opiniestuk in de media: het kán. Het vereist – naast je eigen sterke visie uiteraard – wel een flinke dosis vakkennis. Wij helpen je graag hiermee met vijf tips.

1. Weet wat er speelt

Kranten publiceren bijna uitsluitend stukken die een directe link hebben met de brandende actualiteit. Daarom dien je constant te weten welke topics er leven in welke media en dien je pijlsnel te reageren op een opportuniteit. Dit lukt je enkel als je over de juiste tools voor mediamonitoring beschikt en door de juiste radiozenders te volgen op de juiste momenten.

2. Durf scherp te zijn

Je hoeft niet per se tekeer te gaan als een duivel in een wijwatervat, maar een beetje peper mag wel. Of je die brengt met een vleugje humor of in de vorm van vurige verontwaardiging: dat hangt af van je boodschap en je eigen DNA. Zelfs een persoon of organisatie de mantel uitvegen is gepermitteerd, zolang je maar de bal speelt en nooit de man. Een scherpe mening vergroot niet alleen de kans dat je visie wordt gepubliceerd, maar ook dat ze opvalt en blijft hangen.

3. Probeer vooral niks te verkopen

Een opiniestuk waarin je product of dienst wordt toegelicht of – erger nog – gepromoot, heeft geen schijn van kans (tenzij die informatie essentieel is voor deze lezer, en dan nog hou je het feitelijk en kort). Een gespecialiseerde copywriter zal je visie zo verwoorden dat de lezer indirect begrijpt wat je voor hem kan betekenen. En die weet jou dankzij Google wel te vinden.

4. Laat het schrijven over aan een specialist

Goede PR en goede content gaan hand in hand, dat weten we bij LVTPR al lang – vandaar dat de LVT Group al lang een eigen volwaardig Contentbureau heeft. En die vlieger gaat hier nog harder op: een goed opiniestuk is vlijmscherp en toch helder onderbouwd, assertief en toch constructief, snappy en toch intelligent. En vooral: het leest als een trein. Dat krijg je enkel voor elkaar  met een gespecialiseerde copywriter die perfect weet waar opinieredacteurs op zitten te wachten.

5. Een uitstekend medianetwerk is key

Je hebt nu een publicatiewaardig stuk in handen, maar hoe ‘pitch’ je dat bij de juiste opinieredacteur? Die bovendien argwanend kan zijn: hij wil wel goede content, maar zonder de neutraliteit van zijn krant in het gedrang te brengen. Het is al een grote stap om te weten bij welke media je het meest kans maakt en bij wie je terecht moet. Maar de lat ligt veel hoger. Want tenzij de redacteur de nieuwsbron herkent en vertrouwt verzuipt je stuk gegarandeerd in diens uitpuilende mailbox. Als PR-bureau investeren we daarom enorm in goede relaties met journalisten.

Bereik + gewicht = thought leadership

Conclusie: een opiniestuk geplaatst krijgen is geen evidentie en 100 procent garantie heb je sowieso nooit. Maar toch raden we elk bedrijf aan dat thought leadership ambieert, om erin te geloven. Ze geven je visie wat écht thought leadership nodig heeft: bereik én gewicht. En ook al kunnen sociale media en veel geld dat bereik tegenwoordig nog wel voor je fiksen, voor het gewicht gaat er niks boven een publicatie in een tier one premium medium. Dat je visie in de krant staat, blijft voor je publiek hét signaal dat je visie geloofwaardig en het lezen waard is.

– Johan De Ost, Senior Communications Consultant & Content Creator


–> Een opiniestuk is duidelijk specialistenwerk én een race tegen de klok. Bij LVTPR beschikken we over de juiste tools om continu het nieuws te monitoren. Zien we een opportuniteit, dan brengen we ons opinieteam – een gespecialiseerde PR-consultant en copywriter – meteen in stelling. Eén telefoontje met de klant voor de grote lijnen en enkele uren later heeft de juiste opinieredacteur een vlijmscherp opiniestuk voor zijn neus liggen. Met bovendien een erg hoge kans op publicatie. Dat bewezen we al voor onder andere DriveNow, XXImo , Quality by Design en Vinum Et Spiritus. Wil je weten hoe wij dat voor jou kunnen doen, neem dan contact met ons op.

–> Corporate PR is natuurlijk veel meer dan enkel opiniestukken. Hier lees je wat wij allemaal voor je kunnen doen op dat vlak.