Zoeken

09 -02-2018

Blog | Hoe vind je een goed PR-bureau? 5 vragen die je moet stellen bij de keuze

09 -02-2018

Blog | Hoe vind je een goed PR-bureau? 5 vragen die je moet stellen bij de keuze

Voordat je met communicatie begint, vraag je je als organisatie af: wat wil ik aan welke doelgroep vertellen? Binnen welke context? En wat wil ik ermee bereiken? Deze kernvragen van communicatie zijn zestig jaar nadat professor Harold Lasswell ze opschreef nog altijd relevant. Als je het lastig vindt deze vragen te beantwoorden, dan is het inschakelen van een PR- of communicatiebureau een goed idee. Vaak zijn het dit soort bureaus die kunnen helpen je verhaal helder te krijgen. Juist omdat ze een tikje buiten jouw eigen belevingswereld zitten. Maar ook als je de antwoorden op de Lasswell-vragen al wel hebt, kan een PR-bureau een goede aanvulling zijn.

Alleen: hoe kies je een goed PR-bureau? Waar moet je op letten? Zelf ben ik bijna vijfentwintig jaar CEO van een PR-bureau en heb juist altijd selectievragen moeten beantwoorden. Relevante en minder relevante. Ik heb vijf van de belangrijkste vragen om een PR-bureau te selecteren op een rij gezet.

1. Heeft het PR-bureau kennis van jouw branche?

Een inhoudelijk advies is essentieel voor een langetermijnsamenwerking. Te beginnen met het helder en duidelijk op papier zetten van je communicatieboodschappen. Een goed PR-bureau houdt je een spiegel voor en stelt vragen als: wie kan er wat met jouw product of dienst? Waarom wil de doelgroep dat eigenlijk weten? Wat voor visie zit er achter het bedrijf? En kan je die visie eigenlijk wel waarmaken? Een PR-bureau dat ervaring heeft in jouw branche helpt daarbij. Al is het alleen maar omdat zij weten hoe de markt in elkaar zit, wie je concurrenten zijn en met welke boodschap jouw organisatie zich dus kan onderscheiden.

2. Heeft het PR-bureau ervaring met de (keuze van de) kanalen die jij wilt gaan inzetten?

Als jouw verhaal duidelijk en onderscheidend is, is het zaak om die boodschap bij de doelgroep te krijgen. Een PR-bureau dat met een open vizier kijkt naar de kanalen die je hiervoor kunt inzetten, is dan belangrijk. Van traditionele en social media tot betaalde en onbetaalde middelen. Afhankelijk van welke doelgroep je wilt bereiken, kan een warme relatie van het bureau met influencers en journalisten de doorslag geven. O, en ga je voor social media? Vraag dan vooral om bewijs, voorbeelden van analyses en resultaten. Het gaat er mijns inziens namelijk ook om dat je ziet waarin je investeert en dus of de juiste (monitoring)tools in huis zijn. In ieder geval die tools die nodig zijn voor het snel vinden van relevante influencers en voor het monitoren en analyseren van social media. Hoe meer inzage je hebt in de interactie en resultaten, des te beter kun je zelf aan de knoppen zitten.

3. Werkt het PR-bureau met vakspecialisten?

De kracht van goede communicatie zit meer en meer in de combinatie van verschillende expertises. Waar PR niet langer draait om persberichten sturen naar de dagbladen, draait marketing niet alleen meer om advertenties inkopen. De succesvolste communicatiecampagnes zetten juist een combinatie van expertises in. Je bepaalt samen en middelenvrij hoe je de boodschap wilt overbrengen en zoekt daarna binnen je bureau de passende expertises bij elkaar. Op het gebied van PR denk ik dan aan creativiteit, veel relevante (branche)ervaring en goede perscontacten, aangevuld met in-house diensten als mediatraining en crisiscommunicatie. En PR en goede contentmarketing zijn natuurlijk niet meer los van elkaar te denken. Ervaren in-house specialisten zijn onontbeerlijk. En als we het dan toch over specialismen hebben, dan zijn kennis van eventmarketing en in-house vormgevers die onmiddellijk bij te schakelen zijn in campagnes een welkome aanvulling. De kracht zit hem in de combinatie van specialismen en de skills om die op de juiste manier in te zetten. Een PR-bureau dat dat kan faciliteren, zou zomaar eens de beste keus voor je kunnen zijn.

4. Krijg je een goed gevoel bij de mensen van het PR-bureau?

PR is bij uitstek mensenwerk. Uiteindelijk zijn zij het waar je veelvuldig mee gaat samenwerken. Dus check vooraf bijvoorbeeld op de website of je een goed gevoel krijgt bij de werknemers en de bedrijfscultuur. En als je langsgaat: vertrouw je de mensen die het werk moeten gaan doen? Heb je te maken met een enkele persoon of een team dat voor elkaar door het vuur gaat? Krijg je positieve energie van de teams? Mijn ervaring leert dat een goede werkrelatie met de mensen van het PR-bureau zorgt voor een stapje extra. En dus de beste resultaten.

5. Begrijpt het PR-bureau jouw langetermijndoelstellingen?

Tot slot – en misschien nog wel het belangrijkste – moet het PR-bureau je doelstellingen op de lange termijn begrijpen. Een goed bureau kan een businesscase omzetten naar een communicatieplan en alle (communicatie)disciplines met elkaar combineren. Vaak merk je al in een eerste gesprek of je met ondernemende PR-consultants te maken hebt, die snappen welke doelen er behaald moeten worden. Hebben zij een open blik en denken ze niet in communicatiehokjes? Staan ze open voor alle middelen om jouw bedrijfsdoelstellingen te behalen? Dan zou dat PR-bureau best eens een goede keuze kunnen zijn.

Scoort jouw PR-bureau goed op alle vijf de vragen? Zoek dan niet verder, je hebt een voor jou geschikt bureau gevonden. Of het nu LVTPR is of niet. Benieuwd wat ons antwoord is op deze vragen? Neem zeker contact op.

Charly Lammers van Toorenburg
CEO LVT Group