Zoeken

09 -10-2020

Je bedrijf in lockdown? Ga voor méér interne communicatie i.p.v. minder – 5 tips

09 -10-2020

Je bedrijf in lockdown? Ga voor méér interne communicatie i.p.v. minder – 5 tips

De tweede coronagolf heeft ons weer in een lange lockdown gedwongen. Veel van je mensen werken van thuis of staan misschien zelfs tijdelijk aan de zijlijn. In die omstandigheden je teamspirit behouden, is nu een van je grootste uitdagingen. Daarom is het meer dan ooit hét moment om je interne communicatie te professionaliseren.

Zit jouw bedrijf in overlevingsmodus, en gaat al je aandacht nu naar de omzet? Dat begrijpen we helemaal. Maar die omzet behaal je tijdens én na de crisis dankzij mensen die voor jou door het vuur gaan. Daarom zijn deze 5 tips er ook voor jou:

1. Blijf informeren én inspireren

Uiteraard is het enorm belangrijk om alle praktische beslissingen, gevolgen en richtlijnen rond corona duidelijk en empathisch te delen. Maar dat is zeker niet alles. Ligt je bedrijf gedeeltelijk stil? Laat je tijdelijk werkloze mensen dan weten hoe hun actieve collega’s keihard knokken om de continuïteit van het bedrijf – en dus de werkgelegenheid na de crisis – te garanderen. Of moeten er mensen afvloeien? Communiceer daar dan helder, eerlijk en empathisch over. Of dendert de trein toch door via telewerk? Ook dan wil je dat alle medewerkers weten hoe dat gebeurt en wat dat oplevert – zoals nieuwe klanten, mooie cases, creatieve oplossingen voor de corona-uitdagingen. In welke situatie je ook zit: jullie zijn een team, en die spirit wil je intact houden.

2. Frequentie is key

Misschien gaat je interne nieuwsbrief er normaal maar één keer per maand uit en is dat nu zelfs tijdelijk afgebouwd. Wij raden je net aan om de frequentie op te trekken. En nieuws dat echt niet kan wachten, deel je best onmiddellijk via een korte newsflash. Hoe korter jij op de bal speelt, hoe kleiner de kans dat geruchten in chatgroepjes een eigen leven gaan leiden.

3. Er is altijd een manier om je mensen te bereiken

Denk niet in beperkingen. Denk niet dat het niet kan. Ook als je mensen thuiswerken of tijdelijk werkloos zijn, zijn er tal van alternatieven om met hen te communiceren. Een tijdelijke (uiteraard afgeschermde) webpagina bijvoorbeeld, waar al het nieuws wordt gecentraliseerd, al dan niet in combinatie met een communityplatform als Yammer. Daar kunnen alle collega’s als één team het gesprek met elkaar aangaan, steun en inspiratie zoeken bij elkaar. Veel leuker en constructiever dan die kleine chat-kliekjes, toch? De moderne technologie maakt veel mogelijk, en zelfs de ouderwetse Post is plots weer een prima kanaal om je mensen te charmeren.

4. Deel ervaringen

Een nieuwsbrief is de ideale manier om successen en learnings te delen. In deze turbulente periode zijn dingen die we altijd vanzelfsprekend vonden, plots een succes. En bovendien worden we met z’n allen erg inventief en realiseren we dingen die we voorheen niet mogelijk achtten. Je aanwervingen, onboardingen op recordtijd volledig remote organiseren bijvoorbeeld, zoals het hr-team van onze klant Quality By Design deed. Alle successen, learnings, bottlenecks en anekdotes horen binnen de hele organisatie gedeeld te worden.

5. Betrek je mensen

Verhalen van je eigen mensen delen, garandeert ook dat je nieuwsbrief geen top-down cascade van droge informatie wordt. Medewerkers kunnen hun goede ideeën en successen face-to-face niet meer kwijt, dus geef ze een forum. Roep hen op om dergelijke informatie te delen en geef die een prominente plaats in je nieuwsbrief. Laat de kracht van het team zijn werk doen, je kan er als bedrijf nog veel van leren.

        – Johan De Ost, specialist interne communicatie bij LVTPR

Wil jij een team dat sterk uit deze lange crisis komt?

Met collega’s die voor jou en voor elkaar blijven knokken? Zet dan nu je interne communicatie (weer) in gang. Als je het efficiënt aanpakt hoeft het niet eens veel tijd en geld te kosten. Heb je hulp nodig bij de aanpak of bij de creatie van je interne-communicatietools? Dan staan wij voor je klaar, in België én Nederland, het is een van onze specialiteiten. Neem hier contact met ons op.

Meer lezen over interne communicatie?

–> Ben je een van de vele bedrijven die ook voor de crisis nog geen volwaardige interne communicatie had? In deze blog lees je waarom je mensen zo’n belangrijke stakeholder zijn. En wil je daar nu of tijdens de crisis werk van maken? Ook dan staan wij je graag bij.

–> LVTPR begeleidt tal van klanten bij hun interne communicatie, van specifieke projecten tot volledig advies over en executie van hun volledige interne employer branding. Lees hier hoe we dat deden (en nog steeds doen) voor onze klant Quality by Design.