Zoeken

22 -04-2020

Coronacrisis: ga voor méér interne communicatie i.p.v. minder – 5 tips

22 -04-2020

Coronacrisis: ga voor méér interne communicatie i.p.v. minder – 5 tips

Veel bedrijven zetten in deze coronatijden het mes in hun interne communicatie. Zij vertonen in tijden van crisis dezelfde reflex als ons lichaam bij dreigende vrieskou: alle niet-essentiële functies worden uitgeschakeld. En dat om het hart – in dit geval de omzet – te beschermen. Een begrijpelijke en diepmenselijke reflex, maar daarom niet per se de juiste…

De crisis overleven is inderdaad een belangrijke strijd, dat begrijpen we volkomen. Maar om daarna een succesvolle doorstart te maken, moet je ondertussen wel blijven investeren in de spirit van je mensen. Want net zij zijn – ook al is je omzet nu inderdaad vitaal – het échte hart van je bedrijf. En dat hoeft echt niet veel te kosten, als je het slim en efficiënt aanpakt. Dat licht aan het einde van de tunnel? Zorg ervoor dat het zo fel mogelijk schijnt! Deze vijf communicatietips van LVTPR België helpen je op weg.

1. Blijf informeren én inspireren

Uiteraard is het enorm belangrijk om alle praktische beslissingen en richtlijnen rond corona duidelijk en empathisch te delen. Maar dat is zeker niet alles. Ligt je bedrijf gedeeltelijk stil? Laat je tijdelijk werkloze mensen dan weten hoe hun actieve collega’s keihard knokken om de continuïteit van het bedrijf – en dus de werkgelegenheid na de crisis – te garanderen. Of dendert de trein toch door via telewerk? Ook dan wil je dat alle medewerkers weten hoe dat gebeurt en wat dat oplevert – zoals nieuwe klanten, mooie cases, creatieve oplossingen voor de corona-uitdagingen. In welke situatie je ook zit: jullie zijn een team, en die spirit wil je na corona zo intact mogelijk terugzien.

2. Frequentie is key

Misschien gaat je interne nieuwsbrief er normaal maar één keer per maand uit en is dat nu zelfs tijdelijk afgebouwd. Wij raden je net aan om de frequentie flink op te trekken, misschien zelfs naar één keer per week of meer. En hou het gerust kort en snappy. En nieuws dat echt niet kan wachten, deel je best onmiddellijk via een korte newsflash. Hoe hoger de frequentie, hoe kleiner de kans dat geruchten via WhatsApp-groepjes een eigen leven gaan leiden.

3. Er is altijd een manier om je mensen te bereiken

Denk niet in beperkingen. Denk niet dat het niet kan. Ook als je mensen thuiswerken of technisch werkloos zijn, zijn er tal van alternatieven om met hen te communiceren. Een tijdelijke (uiteraard afgeschermde) webpagina bijvoorbeeld, waar al het nieuws wordt gecentraliseerd. Je kan die bovendien inrichten als een echte community. Daar kunnen alle collega’s als één team het gesprek met elkaar aangaan, steun en inspiratie zoeken bij elkaar. Veel leuker en constructiever dan die verborgen Whatsapp-kliekjes, toch? De moderne technologie maakt veel mogelijk, en zelfs de ouderwetse post blijft zijn nut bewijzen.

4. Deel ervaringen

Een nieuwsbrief is de ideale manier om successen en learnings te delen. In deze turbulente periode zijn dingen die we altijd vanzelfsprekend vonden, plots een succes. En bovendien worden we met z’n allen erg inventief en realiseren we dingen die we voorheen niet mogelijk achtten – op het vlak van multitasking en time management bijvoorbeeld. Al die successen en learnings, én de bottlenecks, horen binnen de hele organisatie gedeeld te worden. En uiteraard horen daar ook geestige anekdotes bij – want wie had toen dit filmpje destijds viraal ging gedacht dat we zulke situaties allemaal heel normaal zouden vinden?

5. Betrek je mensen

Verhalen van je eigen mensen delen, garandeert ook dat je nieuwsbrief geen top-down cascade van droge informatie wordt. Medewerkers kunnen hun goede ideeën en successen nu face-to-face niet meer kwijt, dus geef ze een forum. Roep hen op om dergelijke informatie te delen en geef het een prominente plaats in je nieuwsbrief. Laat de kracht van het team zijn werk doen, je kan er als bedrijf nog veel van leren.

Wil jij een team dat sterk uit deze crisis komt?

Met collega’s die staan te popelen om voor jou en voor elkaar te knokken? Zet dan nu je interne communicatie (weer) in gang. Als je het efficiënt aanpakt hoeft het je niet eens veel tijd en geld te kosten. Heb je hulp nodig bij de aanpak of bij de creatie van je interne-communicatietools? Dan staan wij voor je klaar, in België én Nederland, het is een van onze specialiteiten. Neem hier contact met ons op.

 

Meer lezen over interne communicatie?

–> Ben je een van de vele bedrijven die ook voor de crisis nog geen volwaardige interne communicatie had? In deze blog lees je waarom je mensen zo’n belangrijke stakeholder zijn. En wil je daar nu of tijdens de crisis werk van maken? Ook dan staan wij je graag bij.

–> LVTPR begeleidt tal van klanten bij hun interne communicatie, van specifieke projecten tot volledig advies over en executie van hun volledige interne employer branding. Lees hier hoe we dat deden (en nog steeds doen) voor onze klant Quality by Design.