Zoeken

28 -02-2019

Blog | Interne communicatie: je medewerkers, de vergeten PR-stakeholders…

28 -02-2019

Blog | Interne communicatie: je medewerkers, de vergeten PR-stakeholders…

Zijn je eigen mensen een volwaardige doelgroep in je PR-plan? Nee? Dan vul je als PR-manager misschien toch je rol niet helemaal goed in. Want ‘het stelselmatig bevorderen van wederzijds begrip tussen een organisatie en haar stakeholders’ is nog steeds de bekendste definitie van ons mooie vak. En zijn je medewerkers niet een van je belangrijkste stakeholders? Als net zíj het in jouw bedrijf moeten doen met de communicatiekruimels, is dat een kapitale fout.

Oké, de intro van deze blog was een tackle met gestrekt been. En er zijn best goede redenen te bedenken waarom je ‘nee’ kan hebben geantwoord. Misschien is er iemand anders in het bedrijf verantwoordelijk voor interne communicatie, bijvoorbeeld? Maar zelfs dán is het goed om nog even verder te lezen…

Retentie > HR

Een retentiebeleid is een krachtig wapen in de war for talent – dat is een open deur. Maar dat een goed retentiebeleid veel meer is dan een jaarlijkse loonsverhoging en teambuilding, die deur moeten we wél nog vaak inbeuken. Wil je van je mensen echte employer- en brand-ambassadors maken? Kan de samenwerking tussen je afdelingen een heel stuk efficiënter? Wil je afrekenen met de halve waarheden die door de wandelgangen gonzen? Informeer je mensen dan zélf over het reilen en zeilen in je onderneming. En enthousiasmeer ze over de richting waar het bedrijf naartoe wil, over hoe jullie dat samen verwezenlijken en wie daarbij wat doet. En doe dat in het hele bedrijf, hoe groot of decentraal ook. Met goede content krijg je dat zeker voor elkaar.

Wat trouwens ook een plek in die content verdient, zijn jouw eigen PR-verwezenlijkingen. Die mooie media-highlights zijn niet alleen je kans om persoonlijk te schitteren, maar vooral om je medewerkers trots te maken op hun brand. En je lost er tegelijk een van je meest hardnekkige problemen mee op. Hoe vaak horen we klanten niet zeggen dat ze de mooie verhalen in hun bedrijf niet boven water krijgen? Klantencases bijvoorbeeld. Reken maar dat de juiste mensen je weten te vinden als ze zien hoe jij hun informatie omtovert tot een vlotte case die weer nieuwe klanten aantrekt. En zo wordt je interne communicatie meteen wat ze hoort te zijn: tweerichtingsverkeer.

SOS Crisis

Minstens even belangrijk is dat je eigen mensen volwaardige stakeholders zijn in je crisiscommunicatieplan. Is dat in jouw bedrijf niet zo? Of erger nog: héb je helemaal geen crisisplan? Dan kan dat je – echt waar – de kop kosten. Als je medewerkers niet weten wat de procedures zijn als het misgaat, riskeer je dat je receptionist(e) zomaar begint te kletsen tegen de eerste de beste journalist die een sappig verhaal heeft geroken. Een ramp die we al vaak hebben zien gebeuren. En als je intern niet snel, helder en eerlijk communiceert over wat er gaande is, vernemen je mensen alle waarheden – de hele én de halve – via de media. De koffieautomaat doet dan de rest, met zware interne reputatieschade tot gevolg.

Maak er werk van

Er zijn nog veel meer redenen waarom je je interne communicatie serieus moet nemen. Waarom doen veel bedrijven dat dan niet? In kleinere bedrijven is dat meestal omdat alle budgetten op de groei gericht zijn. Onterecht, want die adrenaline verdooft de interne groeipijnen tot ze chronische proporties aannemen. In grotere bedrijven staat interne communicatie dan weer meestal op twee radars: die van de HR- en de marcom-afdeling. Maar de ene heeft niet de nodige communicatiekennis en de andere zit met haar hoofd bij de externe KPI’s waar ze doorgaans op wordt afgerekend. En dus beweegt er weinig tot niks. Zowel voor kleine als grote ondernemingen kan een externe specialist daarom van grote waarde zijn, voor strategie en/of executie.

Wil je écht werk maken van je interne communicatie? Samen met een bureau dat alle communicatie- en contentexpertise in huis heeft om van je medewerkers echte ambassadeurs te maken? Dan komen wij met plezier luisteren naar je uitdaging. Neem gerust contact met ons op.

– door Johan De Ost, senior communications consultant en content creator (België)

PS: Onlangs nog zorgden we ervoor dat een klant tijdens een crisissituatie zijn eigen mensen niet over het hoofd zag. Hoe, dat lees je dat in deze case?

PS2: Goed intern communiceren, dat doe je met goeie content. In deze blog voor Contentbureau, ons content-broertje binnen de LVT Group, verklap ik alvast vijf tips.