Zoeken

01 -06-2022

BLOG | De politieke agenda en publieke opinie beïnvloeden: 5 do’s en don’ts

01 -06-2022

BLOG | De politieke agenda en publieke opinie beïnvloeden: 5 do’s en don’ts

Wil je een topic op de politieke en/of publieke agenda zetten? Dan is een PR-campagne daarvoor vaak de perfecte manier. Maar bij zo’n campagne komt best wat kijken. Daarom zetten we de do’s en don’ts op een rijtje.

Vertel geen topic, maar een verhaal

Dat jij wakker ligt van het onderwerp, betekent niet dat ook je doelgroep dat doet. Dat bereik je pas met een verhaal dat mensen inspireert en overtuigt van het doel dat je wil bereiken.

–> Een concreet voorbeeld van het verschil tussen een ‘topic’ (het streven naar wettelijk afdwingbare toiletpas) en een ‘verhaal’ (een nationale mediastorm rond darmpatiënten die geen toegang krijgen toiletten in winkels), vind je in deze case.

Kies de juiste vorm

Een grootse guerilla-actie, of een sterk, inhoudelijk verhaal? Een tackle met de voeten vooruit of een uitgestoken hand? Vlammende of rustige tone of voice? Bij LVTPR hebben we het allemáál wel eens gedaan, altijd in lijn met de doelstelling, het verhaal en de overkoepelende corporate messaging van de klant.

Maak je case waterdicht

Wie je doelgroep ook is, nog nooit was die zo kritisch als vandaag. Het internet staat wellicht vol informatie over je topic en je organisatie en zowel de klassieke als sociale media straffen ongeloofwaardige verhalen genadeloos af – denk maar aan #greenwashing. Kijk daarom goed of je verhaal geen gaten en inconsistenties bevat en of je organisatie geloofwaardig is als boodschapper. En bereid je voor op alle mogelijk kritische geluiden, zodat je ze zonder aarzelen kan weerleggen.

–> Die ‘waterproofing’ deden we onlangs voor de fotografiesector. Dat leidde tot deze #StopLiveEnrollment-campagne: met een argumentatie waar geen speld tussen te krijgen was, landde ons verhaal in alle media als de strijd van een kleine sector tegen de broodroofplannen de grote overheid.

Kies je kanalen slim (en voldoende breed)

Zowel politici als het grote publiek kun je via tal van kanalen bereiken. Met een goede mix vergroot je het bereik en kan je je verhaal opdelen in verschillende boodschappen voor die kanalen waar ze optimaal uit de verf komen. Zo leg je ook niet al je eieren in één mand, wat zeker met de klassieke media een risico is: zelfs met een ijzersterk verhaal en goede mediarelaties heb je geen garantie op mediacoverage – een onverwachte regeringscrisis op de dag van je campagne en alles valt in duigen.

Steek je energie niet in onnodige zaken

Een petitie bijvoorbeeld, die hebben we al minstens even vaak aan- als afgeraden. Organisaties overschatten namelijk vaak zowel de handtekeningbereidheid van mensen als de overtuigingskracht van een petitie op mensen met politieke invloed. Bovendien slurpt zo’n petitie behoorlijk wat energie. Doe het daarom alleen als je er écht een verschil mee kan maken. En heb je echt dat dure full-custom contentplatform nodig? Of volstaat een gratis oplossing à la Weebly en/of je bestaande socialkanalen? Ook hier hebben we al beide geadviseerd en uitgevoerd. Altijd in het belang van de klant en bijbehorende doelstelling – recht op het doel af.

– Auteur: Johan De Ost, Corporate Communications & Content Director

–> Wil jij een topic op de publieke agenda? Neem dan contact met ons op.

–> En is je einddoel om op het politieke beleid te wegen? Lees hier hoe PR je kan helpen om je Public Affairs-doelstelling te bereiken.

 

Met dank aan Unsplash en Elijah Macleod voor de headerfoto